Podczas palenia w kominku poza pożądanym ciepłem wytwarza się również mniej pożądany produkt spalania – popiół.
Należy kontrolować poziom wypełnienia szuflady popielnika popiołem tak, żeby nie wypełnił go całkowicie. Gdy popiołu nazbiera się zbyt dużo (do poziomu rusztu) ruszt nie będzie miał możliwości chłodzenia się, nastąpi jego wykrzywienie, a w konsekwencji pęknie. Utrudniony będzie również dopływ powietrza i tlenu koniecznego do procesu spalania co zakłóci swobodną pracę wkładu kominkowego.
Opróżnianie popielnika należy przeprowadzić przy wyłączonym i zimnym wkładzie kominkowym. Pamiętajmy przy tym, że popiół posiada znakomite właściwości izolacyjne i nawet po kilkunastu godzinach od wygaśnięcia ognia można w nim znaleźć żarzące się węgielki. Dlatego ważne jest, aby wiaderko służące do magazynowania i wynoszenia popiołu było metalowe i wyposażone w szczelną metalową przykrywkę. Przed przesypaniem popiołu do śmietnika upewnijmy się raz jeszcze, że nie ma w nim już żaru. Jeśli popiół pochodzi z czystego, nie przetwarzanego drewna możemy użyć go jako nawóz.